Blog Yoga Zoetermeer

Yoga Zoetermeer

 

Dinsdag 29/10/2014.

Op deze blog wil ik wat ervaringen delen, die ik met yoga heb. Ik volg momenteel de opleiding Supramentale Yoga bij Integrale Yoga in Rotterdam. Recent heb ik een Intensive gevolgd bij Nanda Peek van Iyengar yoga. De aanduiding Intensive dekte de lading. Wanneer je ergens wat over wil weten, stuur dan een email naar chris.duindam@live.nl. Dan zal ik je een persoonlijk antwoord sturen. Ik volg om een beetje lijn te hebben de Integrale Yoga van Sri Aurobindo. Ik ga binnenkort een facebook pagina maken voor Yoga Zoetermeer, zoals ik mijn yoga wil noemen. Daarbinnen geef ik Hatha Yoga les en Rajayoga/ Integrale Yoga studie.

Recent is mijn vertaling van het boek van sri Aurobindo afgekomen. De vertaling is geplaatst op de website van AVI Nederland, www.auroville.nu. Daar kan de vertaling als PDF gedownloaod worden. De vertaling is bedoeld om je te helpen toegang te krijgen tot de engelse versie en als steun te dienen bij het lezen van de tekst. Wanneer je vragen hebt, stuur mij dan een email. Wanneer ik kan, geef ik je antwoord op je vragen.

 

30/10/2014

35 jaar geleden ben ikmet Yoga begonnen, eerst lessen gevolgd en daarna mijn opleiding gedaan bij Hans Wesseling. Sinds 2001 geef ik Hatha yogales en sinds 2004 heb ik een studiegroep Integrale Yoga. Door studie heb ik veel kennis opgenomen, wat nu van pas komt, hoewel ik nu minder lees. Ik probeer het geleerde in de praktijk te brengen, omdat een ons ervaring meer waard is dan een kilo kennis. Het is fijn om te zien, dat mensen voordeel hebben van het volgen van de wekelijkse lessen en nog lang willen doorgaan.

Yoga moet gericht zijn op het onderzoek naar wat er is. De situatie onder ogen zien en accepteren. Dit is op zichzelf een minitieus onderzoek, aangezien de mens gecompliceerd is samengesteld. Veel richtingen trekken zich terug uit het lichaam em laten het aam haar lot over. Maar het lichaam is juist het werkveld en basis voor verdere ontwikkeling. Het is van belang om haar in goede conditie the houden. Hiervoor is Hatha Yoga het middel en wat lichamelijke inspanning draagt er ook toe bij. Alles met mate. Ik zal verderop uitleggen, hoe dit allemaal in Integrale yoga gebeurt. Maar in eerste instantie is Hatha Yoga het begin om het lichaam op te bouwen. De oefeningen zijn er op gericht om het lichaam sterk en soepel te maken en open voor energiestromen. Ademhalingsoefeningen geven deze energie, prana, om het lichaam te vitaliseren, terwijl de ontspanningsoefeningen de rust aan het lichaam geven om eventuele spanningen weg te halen. De basis van Raja Yoga is Yama en Niyama, het zorgen voor uiterlijke en innerlijke hygiëne. Jochem Dijkstra heeft hier een uistekend boek, Raja Yoga, over geschreven en ook een Hatha Yoga boek met veel oefeningen. De volgende stap is Asana, wat houding betekent en dit houdt de houding in, die in het leven wordt aangenomen ten opzichte van anderen en zichzelf. Dit is een deel van het onderzoek om te bepalen, hoe dit over het algemeen verloopt.

05/03/2015.

Mijn opleiding in Rotterdam is al weer over de helft. De inzichten in Integrale Yoga zijn welkom. Deze vorm van Yoga integreert het lichaam in de Sadhana (yogaweg). Dit varieert nog al eens in de verschillende vormen. Ook wordt het dagelijkse leven gezien als onderdeel van de Yogaweg. De lente komt er aan en geeft aan de beleving een zetje van vrolijkheid, energie en ontspanning. Er is belangstelling voor de Hatha Yogalessen. Wanneer deze vol zijn, zal ik weer op Donderdagavond een les beginnen. Ik geef nu 13 jaar yogales en ik zie, dat het een weldadige invloed heeft op mensen. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel en mentaal.

30-10-2015

De opleiding is afgerond. Integrale yoga is een diepgaande en volledige yoga weg http://www.integraleyoganederland.nl.nl In het centrum worden veel cursussen en opleidingen gegeven. Ik heb de opleiding Supramentale Yoga gevolgd.

21-2-2016

Dit jaar is ons lustrum jaar.
Ik geef les sinds 2001.
Daardoor bestaan de lessen nu 15 jaar.
Het is leuk om te zien hoe mensen groeien in yoga.
Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk.